Sfeervol in huis | open haard

21 september 2018

Het wordt al wat kouder en de dagen worden korter. Dan is het heerlijk om een vuurtje te maken in een kachel of open haard. De mogelijkheden voor in je huis zijn enorm. We zetten een aantal opties voor je op een rij.

Open haard
Een echte sfeermaker in huis is de open haard. Echt romantisch is een vuurtje met echte, knapperende houtblokken. Maar milieubewust is het allerminst. Slechts 30% van de warmte blijft in de ruimte. De rest verdwijnt door de schoorsteen. Om maar niet te spreken over luchtvervuiling; een open haard stoot enorm veel roetdeeltjes uit. Een beter en millievriendelijker alternatief is de houtkachel of houthaard.

Houtkachel of houthaard
Voor liefhebbers van echt houtvuur is de goede optie een houtkachel. Er bestaand zowel vrijstaande als inbouwhaarden. Is er al een open haard in de woning? Grote kans dat een inzethaard eenvoudig geplaatst kan worden.

Gietijzer of Speksteen
Kies je voor een speksteenkachel, dan geeft deze anderhalf uur na het branden nog warmte af. Deze kachels hoeven voor de warmte maar 2 keer per etmaal gestookt te worden.

Een gietijzeren kachel met een deurtje is niet alleen erg sfeervol. Er zijn enorm veel soorten en maten met een deurtje aan de voorzijde. Als je het deurtje gesloten houdt, dan houden ze de warmte beter vast dan een open haard.

Pelletkachel
Een andere vorm van echt houtvuur is een pelletkachel. Deze branden op pellets. Dit zijn kleine stukjes hout van geperst zaagsel. De kachel reguleert zelf de brandstof. Hierdoor kan deze uren branden, Je hoeft er niet naar om te kijken. Ze hebben een hoog rendement, ze hebben een controleerbare warmte en zijn milieuvriendelijk. Bijkomend voordeel: er is subsidie mogelijk voor een pelletkachel.

Gashaard
Met één druk op de knop een vuurtje in huis? Dat kan met een gashaard. Helaas niet de geur van brandend hout, het knapperende geluid moet je er ook bij denken. Maar wel een echt vuurtje, en lekkere warmte. Let wel op de ontwikkeling dat de overheid wil dat woningen in 2050 gasloos moeten zijn.

Elektrische haard
Zijn alle vorige haarden geen optie, maar wil je wel graag de sfeer van een haard? Dan is de elektrische haard de laatste optie. Geen echt vuur, maar een levendig vlammenspel en een warme gloed. Je krijgt geen echte warmte met deze haard.